Hari Kesyukuran dirayakan setiap tahun pada Khamis keempat pada bulan November di Amerika Syarikat.
Hari Kesyukuran pertama kali dirayakan oleh peneroka Pilgrim pada tahun 1621 selepas panen pertama mereka di Plymouth Colony.
Tradisi Kesyukuran termasuk makan malam yang besar dengan hidangan seperti ayam belanda panggang, kentang mash, dan kek labu.
Macys Thanksgiving Day Parade di New York City adalah salah satu acara tahunan terbesar yang menarik berjuta -juta penonton.
Selain Amerika Syarikat, Kanada juga meraikan Kesyukuran, yang disebut sebagai Action de Grace Day pada hari Isnin keempat pada bulan Oktober.
Di banyak isi rumah, Kesyukuran juga merupakan masa untuk berkumpul dengan keluarga dan rakan -rakan.
Sebagai tambahan kepada hidangan tradisional, banyak restoran dan kedai makanan menawarkan makanan khas Thanksgiving, seperti Apple Pi Cakes dan Donat Labu.
Semasa Kesyukuran, ramai orang juga melakukan aktiviti amal seperti menyumbang kepada makanan atau mengambil bahagian dalam acara amal untuk membantu orang yang kurang bernasib baik.
Dalam tradisi bola sepak Amerika, Hari Kesyukuran juga dikenali sebagai Turki Bowl kerana ramai orang bermain bola sepak sebelum makan malam Thanksgiving.
Beberapa negara lain, seperti Liberia dan Belanda, juga meraikan Kesyukuran dengan tradisi dan makanan yang unik.