Ais krim pertama kali diperkenalkan di Indonesia pada tahun 1920 -an oleh peniaga ais krim dari Belanda.
Rasa ais krim yang paling popular di Indonesia adalah rasa vanila, diikuti oleh coklat dan strawberi.
Ice Cream Fried adalah makanan ringan yang popular di Indonesia, di mana bola ais krim dibalut dengan tepung roti dan digoreng dalam minyak panas.
Durian Ice Cream adalah variasi ais krim yang sangat popular di Indonesia, terutama di kalangan peminat Durian.
Di Indonesia, ais krim sering dijual dalam keranjang berjalan yang dipanggil ais krim mudah alih.
Green Bean Flavored Ice Cream dan Black Sticky Rice Tape adalah inovasi tempatan yang sangat popular di Indonesia.
Targe dan Bandrek Tea Ice Cream juga popular di Indonesia, kerana kedua -dua minuman itu sangat terkenal di Indonesia.
Kerana iklim tropika panas Indonesia, ais krim adalah makanan penyaman yang sangat popular di negara ini.
Ais krim juga sering digunakan sebagai bahan dalam minuman seperti milkshake dan ais kopi.
Di Indonesia, terdapat perayaan ais krim tahunan yang dipanggil Festival Ice Cream Indonesia, di mana pengeluar ais krim dari seluruh Indonesia berkumpul untuk memamerkan produk mereka.