10 Fakta Menarik About Surprising facts about food and drinks
10 Fakta Menarik About Surprising facts about food and drinks
Transcript:
Languages:
Kentang adalah makanan kedua yang paling popular di dunia selepas beras.
Sos kicap dari Indonesia, iaitu kicap manis, yang diperkenalkan oleh Cina pada abad ke -17.
Air kelapa mengandungi elektrolit yang sama seperti dalam darah manusia, supaya ia boleh digunakan sebagai pengganti infusi.
Coklat boleh membantu meningkatkan kepekatan dan memori.
Kacang kopi dari Ethiopia digunakan untuk membuat minuman kopi untuk kali pertama pada abad ke -9.
Bayam mengandungi besi, tetapi sebenarnya tidak sebanyak yang kita fikirkan. Mitos yang bayam mengandungi banyak besi datang dari menulis kesilapan pada tahun 1870 -an.
Lime mengandungi lebih banyak vitamin C daripada oren biasa.
Roti sebenarnya lebih baik dimakan selepas beberapa hari panggang, kerana tekstur menjadi lebih lembut dan rasa yang lebih sengit.
Ais krim pertama kali dibuat oleh orang Cina pada abad ke -4 SM dengan mencampurkan salji dengan susu dan buah -buahan.
Apabila kita mengunyah gusi, otak kita fikir kita sedang makan, dengan itu meningkatkan pengeluaran asid perut dan membuat kita berasa lapar.