Champagne hanya boleh dihasilkan di rantau Champagne, Perancis.
Terdapat kira -kira 49 juta gelembung karbon dioksida dalam satu botol sampanye.
Botol Champagne mesti disimpan berserenjang supaya tekanan dalam botol tidak merosakkan rasa dan aroma champagne.
Suhu yang ideal untuk mempersembahkan sampanye adalah antara 7-9 darjah Celsius.
Sejarah Champagne telah wujud sejak abad ke -17, ketika seorang sami bernama Dom Perignon menemui cara untuk membuat minuman berkarbonat.
Kandungan gula dalam sampanye boleh menjejaskan tahap kemarau atau kelembutan rasa dalam minuman.
Terdapat beberapa jenis wain yang digunakan untuk membuat sampanye, seperti Pinot Noir, Pinot Meunier, dan Chardonnay.
Ceria atau kata -kata Sante berasal dari tradisi tentera Rom yang memukul satu sama lain ketika minum wain.
Botol Champagne terbesar dalam sejarah mempunyai kapasiti 30 liter dan dipanggil Melkisedek.
Terdapat istilah sabrage yang bermaksud membuka botol sampanye menggunakan pedang. Ini adalah tradisi yang dijalankan di beberapa acara rasmi di Perancis.