Keju pada asalnya diperkenalkan ke Indonesia oleh peniaga dari Eropah pada abad ke -16.
Terdapat lebih daripada 100 jenis keju yang dihasilkan di Indonesia, termasuk keju Indonesia asli seperti keju merah, keju Eidelweis, dan keju setem.
Keju di Indonesia sering digunakan sebagai bahan untuk makanan seperti pizza, burger, dan roti bakar.
Keju di Indonesia juga sering digunakan sebagai ramuan untuk makanan tradisional seperti marabak, risalah, dan pastel.
Terdapat beberapa pengeluar keju terkenal di Indonesia seperti Greenfields, Diamond, dan Indomilk.
Keju di Indonesia mempunyai rasa yang berbeza bergantung kepada jenis. Terdapat keju yang lazat, manis, asin, dan juga pedas.
Keju di Indonesia biasanya disimpan di dalam peti sejuk untuk mengekalkan kelainannya.
Terdapat perayaan keju di Indonesia yang diadakan setiap tahun di bandar Malang, Jawa Timur.
Penggunaan keju di Indonesia terus meningkat dari tahun ke tahun kerana semakin banyak orang suka rasa.
Keju di Indonesia juga sering digunakan sebagai cenderahati dari kawasan tertentu, seperti keju klungkung dari Bali dan keju Lembeh dari Sulawesi Utara.