Masakan Hawaii adalah hasil pengaruh budaya Polynesia, Asia dan Amerika.
Poke adalah hidangan popular di Hawaii yang dibuat dari kepingan ikan mentah yang dicampur dengan bahan -bahan seperti bawang putih, bawang, kicap, dan cabai.
Hidangan tradisional Hawaii seperti babi Kalua disediakan dengan mengukus babi di tanah yang dipanaskan dengan batu panas.
Spam, daging kalengan yang diperbuat daripada daging babi dan ham, sangat popular di Hawaii dan sering digunakan dalam hidangan seperti spam musubi.
Hidangan popular lain di Hawaii termasuk Loco Moco, yang terdiri daripada beras, burger daging lembu, telur, dan sos coklat.
Poi, makanan ruji Hawaii yang diperbuat daripada ubi taro yang ditapai, mempunyai tekstur seperti bubur dan biasanya dimakan dengan tangan.
Pencuci mulut popular di Hawaii termasuk ais cukur, ais dicukur yang disajikan dengan buah -buahan dan sirap krim kelapa.
Hidangan tradisional Hawaii biasanya disajikan di bahagian yang besar dan dimakan bersama keluarga dan rakan -rakan.
Banyak restoran di Hawaii menggunakan bahan -bahan segar dari taman dan laut tempatan.
Hidangan dan minuman seperti Mai Tai, Blue Hawaii, dan Pina Colada berasal dari Hawaii dan diilhamkan oleh keindahan alam pulau itu.