10 Fakta Menarik About The history of cooking and cuisine
10 Fakta Menarik About The history of cooking and cuisine
Transcript:
Languages:
Manusia telah memasak makanan sejak 2.3 juta tahun yang lalu.
Suku -suku di Papua New Guinea dikenali sebagai perintis dalam menggunakan bahan makanan yang luar biasa seperti serangga dan cacing sebagai bahan makanan.
Di Mesir kuno, orang percaya bahawa hidangan yang baik boleh menjadi ubat dan dapat menyembuhkan penyakit.
Suku Viking memproses makanan mereka menggunakan batu panas yang disimpan di dalam lubang di tanah.
Di Jepun, teknik memasak dan menghidangkan makanan telah diwarisi dari satu generasi ke generasi seterusnya selama lebih dari 1000 tahun.
Di Itali, pizza asal dibuat tanpa tomato. Tomato baru diperkenalkan ke Itali pada abad ke -16.
Sebelum peti sejuk dan peti sejuk, orang di Eropah menyimpan makanan mereka dengan menguburkannya di atas tanah.
Di China, makanan dianggap sebagai bahagian penting dalam kehidupan sosial dan budaya mereka.
Kacang kedelai adalah salah satu bahan makanan tertua yang digunakan oleh manusia, dan telah menjadi bahagian penting dalam diet manusia selama lebih dari 5000 tahun.
Di seluruh dunia, makanan telah menjadi bahagian penting dalam budaya dan tradisi, dan banyak hidangan biasa yang berasal dari kawasan atau negara tertentu.