Setiap tahun, Indonesia melemparkan 300,000 tan makanan yang masih boleh dimakan.
Kira -kira 40% daripada jumlah pengeluaran makanan di Indonesia dibazirkan setiap tahun.
Makanan yang sia -sia di Indonesia bersamaan dengan 13.4 bilion bahagian beras.
Kebanyakan makanan yang sia -sia di Indonesia berasal dari rumah.
Berdasarkan tinjauan, 70% orang Indonesia masih mengeluarkan makanan yang masih boleh dimakan.
Banyak restoran di Indonesia membuang sisa makanan walaupun mereka masih boleh disumbangkan ke rumah anak yatim atau institusi sosial yang lain.
Makanan yang sia -sia di Indonesia boleh memberi kesan negatif terhadap alam sekitar kerana ia menghasilkan gas metana yang menyebabkan kesan rumah hijau.
Makanan yang sia -sia di Indonesia dapat mengurangkan ketersediaan makanan dan meningkatkan harga makanan.
Indonesia mempunyai teknologi pemprosesan makanan yang canggih untuk mengurangkan jumlah makanan yang sia -sia.
Rakyat Indonesia harus lebih prihatin dengan masalah sisa makanan dan mengamalkan pengurusan makanan yang baik di rumah.