Upacara minum teh atau teh adalah tradisi kuno di Jepun yang datang dari zaman purba.
Dalam upacara teh, teh yang digunakan adalah teh hijau dari jenis matcha.
Bukan hanya minum teh, upacara teh juga melibatkan ritual dan prosedur yang sangat berstruktur.
Pakaian yang dipakai oleh pelawat dalam upacara teh sangat penting. Pengunjung mesti memakai pakaian sopan dan mengikut acara itu.
Dalam upacara minum teh terdapat peraturan yang mesti diikuti, bermula dari cara membuka pintu masuk ke cara untuk membuat teh.
Upacara minum teh menyediakan makanan ringan yang dipanggil Wagashi, yang biasanya dibuat dari nasi atau kacang -kacangan.
Selain menjadi acara rasmi, upacara minum teh juga boleh menjadi acara kasual untuk berkumpul dengan rakan atau keluarga.
Walaupun berasal dari Jepun, upacara teh juga popular di negara lain seperti Korea, Taiwan dan China.
Terdapat banyak jenis upacara minum teh, mulai dari upacara yang sangat formal hingga santai.
Dalam upacara minuman teh, teh dihidangkan dalam mangkuk kecil yang dipanggil Chawan, dan pelawat mesti minum teh sehingga kejatuhan terakhir sebagai bentuk penghormatan untuk tuan rumah.