Terdapat lebih daripada 10,000 jenis wain di seluruh dunia.
Anggur merah seperti Sauvignon dan Merlot Cabernet dihasilkan dari kulit anggur yang lebih tebal, sementara wain putih seperti Chardonnay dan Sauvignon Blanc dihasilkan dari jus anggur tanpa kulit.
Wain Pinot Noir hanya tumbuh di kawasan yang sangat terhad di dunia, seperti Burgundy, Perancis dan Oregon, Amerika Syarikat.
Wain Zinfandel, yang popular di California, sebenarnya adalah pelbagai wain yang sama seperti Primitivo di Itali.
Wain Riesling yang biasanya dirujuk sebagai anggur manis, sebenarnya boleh dihasilkan dalam pelbagai tahap kemarau.
Wain Shiraz (atau Syrah) sering dianggap pelbagai anggur yang sukar dipelajari kerana ia mempunyai imej rasa yang kompleks dan bervariasi bergantung kepada tempat pertumbuhan.
Wain Sangiovese adalah pelbagai anggur yang paling biasa digunakan dalam membuat Chianti di Tuscany, Itali.
Wain Malbec, yang berasal dari Perancis, kini lebih dikenali sebagai pelbagai wain yang popular di Argentina.
Wain Tempranillo adalah pelbagai wain utama yang digunakan untuk membuat wain Rioja di Sepanyol.
Wain Franc Cabernet, yang sering dianggap pelbagai anggur yang tidak diketahui, sebenarnya sering digunakan sebagai anggur campuran dalam membuat wain Bordeaux.