Mentega kacang pertama dibuat oleh Dr. John Harvey Kellogg pada tahun 1895 di Battle Creek, Michigan, Amerika Syarikat.
Di Amerika Syarikat, orang ramai menggunakan lebih daripada 1.5 juta paun kacang dalam bentuk mentah setiap tahun untuk membuat mentega kacang.
Kelloggs memperkenalkan mentega kacang yang dicampur dengan jeli dalam satu balang pada tahun 1968.
Mentega kacang adalah sumber protein yang baik dan mengandungi vitamin E, magnesium, dan serat.
Di Amerika Syarikat, Hari Butter Peanut Nasional disambut setiap 24 Januari.
Mentega kacang boleh digunakan sebagai bahan utama dalam membuat kek, sos, dan ais krim.
Orang di Indonesia tidak terlalu akrab dengan mentega kacang, tetapi sekarang ramai yang mula menyukainya.
Proses membuat mentega kacang melibatkan kilang kacang sehingga menjadi pes halus dan kemudian dicampur dengan minyak untuk menghasilkan tekstur yang lembut dan mudah untuk diproses.
Mentega kacang boleh bertahan sehingga 6 bulan jika disimpan di dalam peti sejuk.
Mentega kacang juga sering digunakan sebagai makanan ringan yang mudah dibawa semasa perjalanan.