Wain adalah buah yang digunakan untuk membuat anggur, dan dikenali selama ribuan tahun yang lalu.
Proses membuat anggur bermula dengan memilih anggur dari anggur dan memusnahkannya dalam pemusnah.
Setelah dihancurkan, cecair wain akan diletakkan di dalam laras kayu atau pembuatan wain lain.
Semasa proses penapaian, yis semulajadi dalam anggur akan makan gula dan menghasilkan gas alkohol dan karbon dioksida.
Proses penapaian boleh mengambil masa beberapa hari hingga beberapa minggu bergantung kepada suhu dan jenis yis yang digunakan.
Selepas penapaian selesai, wain akan ditapis dan diletakkan dalam laras atau botol untuk proses penuaan.
Proses penuaan wain boleh mengambil masa beberapa bulan hingga beberapa dekad bergantung kepada jenis wain dan kaedah penuaan yang digunakan.
Kebanyakan anggur dihasilkan di negara -negara seperti Perancis, Itali, Sepanyol dan Amerika Syarikat.
Terdapat pelbagai jenis anggur yang digunakan untuk membuat anggur, termasuk Merlot, Sauvignon Cabernet, Chardonnay, dan Pinot Noir.
Selain dapat dinikmati sebagai minuman, anggur juga mempunyai manfaat kesihatan yang dapat meningkatkan kesihatan jantung dan mengurangkan risiko penyakit kronik.