Masakan India terkenal dengan kepelbagaian rempah -rempah dan rempah -rempah yang digunakan dalam setiap hidangan.
Masakan India juga dikenali sebagai salah satu hidangan vegetarian terbaik di dunia.
Rendang, makanan khas Indonesia, sebenarnya berasal dari masakan India yang dipanggil Kari.
Teh Chai, minuman India yang tipikal, adalah minuman teh yang dicampur dengan rempah -rempah seperti kayu manis, halia, dan kapulaga.
Naan Roti, roti India yang terkenal, sebenarnya berasal dari Asia Tengah dan dibawa ke India oleh orang -orang mogul.
Masakan India adalah salah satu hidangan tertua di dunia, dengan sejarah yang mencapai lebih dari 5,000 tahun.
Kepakaran India seperti ayam dan ayam mentega Tandoori pada asalnya dibuat untuk memenuhi citarasa orang Inggeris yang tinggal di India pada abad ke -19.
Pisang, kacang soya, dan kacang polong adalah makanan yang sering digunakan dalam masakan India.
Masakan India juga terkenal dengan pencuci mulutnya seperti Jamun, Halai Race, dan Kulfi.
Masakan India sangat dipengaruhi oleh agama dan budaya di kawasan itu, sehingga setiap rantau di India mempunyai makanan istimewa sendiri.