Di Indonesia, kek tradisional yang terkenal adalah lapisan lapisan, klepon, pUtu ayu, span kukus, dan onde-onde.
Bahan -bahan yang sering digunakan dalam baking di Indonesia termasuk tepung, gula, telur, santan, dan marjerin.
Resipi kek Indonesia biasanya turun -temurun dan diwarisi dari generasi ke generasi.
Sebagai tambahan kepada kek tradisional, kek moden juga mula disukai oleh orang Indonesia seperti kek, brownies, dan kek keju.
Di Jawa Barat, terdapat kek tradisional yang diperbuat daripada pita nasi hitam yang dipanggil Colenak.
Buluh Putu Cake adalah salah satu kek tradisional Indonesia yang diperbuat daripada tepung beras dan gula perang yang dimasukkan ke dalam tiub buluh.
Di Indonesia, kek span sering digunakan sebagai kek hari jadi atau kek perkahwinan.
Roll Omelette adalah salah satu kek tradisional Indonesia yang diperbuat daripada tepung beras dan adunan kelapa parut yang dipenuhi dengan gula perang.
Di Aceh, terdapat kek tradisional yang diperbuat daripada tepung beras dan gula perang yang dipanggil srikaya.
Kek Klepon adalah salah satu kek tradisional Indonesia yang diperbuat daripada tepung beras yang penuh dengan gula perang dan disalut dengan kelapa parut.