10 Fakta Menarik About The history of food and cuisine
10 Fakta Menarik About The history of food and cuisine
Transcript:
Languages:
Sejarah makanan dan masakan bermula pada zaman prasejarah, ketika manusia mulai memasak makanan dengan api.
Pada masa itu, manusia mengambil lebih banyak makanan yang diperoleh daripada memburu dan mengumpul buah -buahan.
Pada zaman Mesir kuno, makanan menjadi bahagian penting dalam kehidupan seharian dan bahkan dianggap sebagai bentuk seni.
Di China, sejak beribu -ribu tahun yang lalu, makanan dianggap sebagai ubat yang dapat menyembuhkan pelbagai penyakit.
Pada abad ke -15, Eropah mengalami revolusi kuliner selepas Portugis menemui laluan laut baru ke India dan membawa rempah -rempah eksotik yang sebelum ini tidak diketahui.
Semasa era kolonial, makanan dan rempah menjadi barangan yang sangat penting dan menjadi bahan pertukaran antara negara -negara di seluruh dunia.
Pada abad ke -19, penemuan peti sejuk dan teknologi pemeliharaan makanan membolehkan orang ramai menyimpan makanan lebih lama dan meningkatkan ketersediaan makanan di seluruh dunia.
Sejak tahun 1900 -an, industri makanan dan minuman telah berkembang dan menghasilkan banyak inovasi seperti makanan segera, minuman ringan, dan makanan beku.
Makanan segera mula diperkenalkan di Amerika Syarikat pada tahun 1921 oleh sebuah restoran yang dipanggil White Castle.
Pada masa ini, makanan telah menjadi bahagian penting dalam budaya manusia dan kehidupan di seluruh dunia, dan terus berkembang dengan trend makanan yang sihat dan mampan.