10 Fakta Menarik About The Science and Art of Brewing Beer
10 Fakta Menarik About The Science and Art of Brewing Beer
Transcript:
Languages:
Proses membuat bir bermula dari membungkus bahan mentah, seperti malt, hop, dan bahan lain.
Penapisan adalah tahap penting dalam proses membuat bir, di mana bahan mentah dipanaskan, mengeluarkan cecair dan menghasilkan wort.
Membuat bir memerlukan banyak bahan kimia untuk memastikan kualiti dan rasa yang konsisten.
Fermentasi adalah satu lagi peringkat dalam proses membuat bir. Pada peringkat ini, yis digunakan untuk menukar karbohidrat menjadi alkohol dan karbon dioksida.
Bir bukan sahaja dibuat dari malt, tetapi juga dari bahan -bahan lain seperti jus buah, sayur -sayuran, kacang, dan rempah -rempah.
Proses membuat bir juga melibatkan penapisan, pengukus, dan pembungkusan.
Bir biasanya diklasifikasikan berdasarkan tekstur dan warna.
Bir boleh diasinkan untuk meningkatkan rasa dan mengurangkan tahap alkohol.
Bir juga boleh dipelihara untuk meningkatkan kesegaran dan mengekalkan kualiti.
Proses membuat bir boleh menggunakan pelbagai jenis bir, termasuk ales, lagers, stout, dan bir sukan.