Pada mulanya, kebanyakan masakan Indonesia diilhamkan oleh masakan Cina, Arab, India dan Eropah.
Sate adalah salah satu hidangan tertua di Indonesia, yang berasal dari era Majapahit.
Rendang, hidangan asal dari Minangkabau, Sumatra Barat, diiktiraf sebagai makanan yang paling lazat di dunia oleh CNN pada tahun 2011.
Nasi goreng pada asalnya adalah makanan untuk menggunakan nasi yang tinggal dari hari sebelumnya.
Crackers, snek popular di Indonesia, pertama kali ditemui di Cirebon, Jawa Barat.
Gado-Gado, hidangan khas Indonesia yang diperbuat daripada sayur-sayuran segar dan sos kacang, pada mulanya berasal dari Jawa Barat.
Soto, sup terkenal di Indonesia, berasal dari era Hindu-Buddhist dan dipengaruhi oleh masakan Cina.
Es Cendol, minuman segar yang diperbuat daripada tepung beras, gula perang, dan santan, pada mulanya berasal dari Jawa Tengah.
Padang beras, hidangan biasa dari Sumatra Barat, terkenal dengan pelbagai jenis hidangan yang disajikan dalam satu pinggan.
Kek PUTU, kek tradisional yang diperbuat daripada tepung beras dan gula perang yang dipenuhi dengan kelapa parut, yang berasal dari Jawa Tengah dan Jawa Timur.