Biryani berasal dari perkataan biryan yang bermaksud nasi goreng dalam bahasa Parsi.
Biryani adalah hidangan beras Asia Selatan yang terdiri daripada nasi yang dimasak dengan rempah -rempah dan daging atau sayur -sayuran.
Hidangan ini berasal dari rantau Parsi dan kemudian merebak ke India semasa pemerintahan Moghul.
Biryani telah menjadi hidangan kebangsaan Pakistan dan dianggap hidangan kebangsaan India.
Biryani dalam pelbagai varian dan jenis, seperti haiwan, ayam biryani, kambing biryani, daging biryani, dan sayur -sayuran biryani.
Biryani biasanya dihidangkan dengan raita, acar, dan papadum.
Biryani boleh dimasak menggunakan teknik memasak lapisan atau dum, di mana bahan dimasak dalam kuali yang dilindungi di atas api yang rendah selama beberapa jam.
Biryani adalah hidangan yang sangat popular di seluruh dunia dan sering disajikan di majlis perkahwinan, perayaan, dan acara keluarga.
Di Hyderabad, India, Biryani adalah hidangan yang sangat terkenal dan dianggap hidangan biasa di bandar.
Biryani boleh disimpan di dalam peti sejuk selama beberapa hari dan boleh dipanaskan semula sebelum disajikan.