Makanan tradisional Indonesia kaya dengan rempah -rempah dan rempah -rempah semulajadi yang menjadikan tubuh sihat.
Buah -buahan seperti Durian, nangka, dan Rambutan kaya dengan vitamin dan mineral, dan dapat membantu mengekalkan kesihatan jantung dan sistem pencernaan.
Minuman tradisional seperti ubat herba dan halia mempunyai banyak manfaat kesihatan, seperti menguatkan sistem imun dan membantu mengurangkan keradangan.
Penggunaan ikan seperti salmon dan tuna yang kaya dengan omega-3 dapat membantu mengekalkan kesihatan otak dan mengurangkan risiko penyakit jantung.
Makanan yang ditapai seperti tempe dan kicap mempunyai manfaat untuk kesihatan pencernaan dan dapat membantu mengurangkan risiko diabetes.
Daun pandan sering digunakan dalam masakan Indonesia dan mempunyai manfaat kesihatan seperti membantu mengurangkan tekanan dan meningkatkan kualiti tidur.
Sayuran seperti bayam air, bayam, dan brokoli kaya dengan serat dan nutrien penting lain untuk mengekalkan badan yang sihat.
Teh Hijau adalah minuman yang popular di Indonesia dan mempunyai manfaat kesihatan seperti peningkatan metabolisme dan membantu menurunkan berat badan.
Banyak hidangan Indonesia menggunakan bahan -bahan semulajadi seperti santan dan kelapa yang kaya dengan lemak yang sihat dan nutrien penting lain.
Penggunaan gula rendah dan makanan garam dapat membantu mengekalkan tubuh yang sihat dan mencegah penyakit kronik seperti diabetes dan tekanan darah tinggi.