Quotes
Fun Fact
Tips & Trick
How To
Recipes
Synopsis
Summary
Specification
Filter:
Pickling atau pengasidan adalah teknik pemeliharaan makanan yang telah wujud sejak zaman purba.
© Chloroformzt Official - Est 2009
10 Fakta Menarik About Pickling
10 Fakta Menarik About Pickling
Transcript:
Languages:
Pickling atau pengasidan adalah teknik pemeliharaan makanan yang telah wujud sejak zaman purba.
Bahan -bahan yang sering digunakan dalam acar adalah sayur -sayuran, buah -buahan, ikan, dan daging.
Pickling boleh dilakukan menggunakan garam, cuka, atau campuran kedua -dua bahan ini.
Pickling boleh menambah rasa dan aroma makanan, dan menjadikan makanan lebih tahan lama.
Pickle perkataan berasal dari bahasa Belanda Pekel yang bermaksud penyelesaian garam.
Pickling juga sering dilakukan pada bahan yang diperoleh dari laut, seperti rumpai laut dan cengkerang.
Beberapa jenis makanan yang sering dipilih di Indonesia adalah acar, acar, dan salad.
Pickling juga sering dilakukan pada buah -buahan untuk membuat jeruk buah -buahan yang segar dan lazat.
Pickling boleh dilakukan dengan cara tradisional atau menggunakan mesin pemeliharaan moden.
Sesetengah negara seperti Korea dan Jepun mempunyai makanan biasa yang diperbuat daripada bahan -bahan yang dickle, seperti kimchi dan tsukemono.