Quotes
Fun Fact
Tips & Trick
How To
Recipes
Synopsis
Summary
Specification
Filter:
Seni dan sains membuat coklat datang dari Mesoamerica 4,000 tahun yang lalu.
© Chloroformzt Official - Est 2009
10 Fakta Menarik About The Art and Science of Chocolate Making
10 Fakta Menarik About The Art and Science of Chocolate Making
Transcript:
Languages:
Seni dan sains membuat coklat datang dari Mesoamerica 4,000 tahun yang lalu.
Pengeluaran coklat bermula dengan menuai koko dari pokok koko.
Buah koko kemudian dibasuh, dipotong, dan panggang.
Kacang koko Sangrai menghasilkan coklat yang lebih kaya.
Kacang koko kemudian dikurangkan dan dicampur dengan gula, lemak, dan bahan -bahan lain untuk menghasilkan coklat serbuk.
Koko serbuk kemudian dicampur dengan air panas untuk mencipta coklat cair.
Coklat lebur kemudian dicetak ke dalam pelbagai bentuk seperti kacang coklat, batang coklat, dan bar coklat.
Bar coklat boleh diberikan pelbagai topping seperti kacang, buah kering, dan pelbagai bahan lain.
Coklat juga boleh dicampur dengan bahan -bahan lain seperti coklat putih, ganache, susu, dll.
Seni dan sains membuat coklat adalah proses yang kompleks yang memerlukan masa dan kemahiran khas.